{ "title": "Yüzde Altın Oran", "image": "https://www.altinoran.gen.tr/images/yuzde-altin-oran.jpg", "date": "20.01.2024 10:31:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Yüzde Altın Oran, İnsanların yüzünde fark edilen yüzde altın oranlar eski dönemlerden beri incelenmiştir. Leonardo da Vinci beden ve yüz profilindeki altın oranı incelemiştir. Güzellik denilen kavram nasıl meydana çıktı. Güzel kavramının matematik dilinde ifadesi var mı dır? İnsanlar senelerce bu soruya yanıt aramıştır. Yüzde altın oran bu sorular karşılığında yapılan çalışmaların bir ortak ürünü olarak meydana çıktı. Mısırlılar tarafından bilinen Eski Yunanda ideal ifadesini bulan bu yüzde altın oran şöyle tanımlanabilir. Yüzde birçok oranlar olsa da güzellik kavramını tam olarak ortaya koyan matematiksel formüller henüz mevcut değildir. Diğer taraftan yüz unsurları içinde belirlenmiş yüzde altın oran değeri 1.61803'tür bu oran yalnızca ideal insan yüzü için geçerlidir.

Yüzde altın orana dayanılarak geliştirilen teknikler, bugün yüz estetiğinde kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi Baundun geliştirdiği Sirküler sector analizdir. Bu çözümlemede trchiondan ve tragusu birleştiren hat ile yüzün önünde yarım çember çizilir. Bu yarım daire burun ucu ile çene'den geçer. Bunun gibi kulakta tragus; trichion, nasion ve menton birleşince aralarında açı oluşmakta, bu açılar birbirlerine oranlandığında altın oranı vermektedir.

Altın Oran Nedir? Bir doğru parçasını bir noktasından ikiye ayırdığında; büyük olan parçanın=a, küçük olan parçaya=b oranı, kendisinin de büyük parçaya olan oranı denk olsun ve bu oranın matematiksel değeri 1.61803 olsun. Bu orana altın oran denilmiştir.

Altın Oran ve Pi Sayısı

İtalyan Matematikçi Pisalı Leonardo (Filus Bonacci) 1201 yılında bir sayı dizimi geliştirdi. Bu sayı dizilimi tavşanların çoğalması örneğine bakılarak geliştirildi. Bu sayılar eşsizdir. Dizideki her bir rakam, kendinden önce gelen rakamın, toplamından oluşur. 0,1,1,2,3,5,8,13. Bu dizide, her bir rakamın bir önündeki rakama bölünmesi, sonunda bizi bu gizemli sayıya, Pi sayısına ulaştırır. Atın oranasahip olan şekilleri araştırma amacıyla altın pergeş isimli bir alet geliştirildi. Bu pergelin kolları ne kadar açılırsa açılsın her zaman altın oranı vermektedir.

Bir de Ricketts geliştirdiği yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemde ise Fhl'na paralel trişion ile yüzde altın oranı bulmak için gözün kantusu, burun ucu, dudak bileşme noktası ve mentondan paralel doğru çizilmektedir. Bunlara burun ucu ile targustan geçen dikme çizilir. Böylelikle 3 altın dikdörtgen yüz ya profil çizilir. Bu çizimin üzerinden E-Me/Tri-Me= Phi, Tri-En/En-Me= Phi, En-Me/E-En=2 Phi, Em-E/Me-Em=Phi, En-E/En-Em=Phi, Me-Em/En-Em= Phi çizilir.

Bedende Altın Oran

Hatasız orantıya sahip olan bir insanın boyu, başının 7,5 katı olduğu bilinir. İnsan başı, yüksekliği 3.5 ve eni 2.5 oranında dikdörtgen şeklindedir. Göz, baş yüksekliğinin ortasında yer alır. İki gözün arasındaki uzaklık, tek gözün eni kadar ve burun enini belirtir. Başın enine ölçüsü, dört göz büyüklüğü kadardır. Bu yüzde altın oran'dır. Antropometrik araştırmalarda yüzde altın oran, güzel beden ölçüsünde de aranır. 90x60x90 ideal kadın ölçüleri olarak kabul edilen bu ölçüler, aslında boy dikkate alınmazsa bir önemi kalmaz. Venus de Milo'nun ölçüsü dikkate alınarak, örnekleme katsayısı ile oluşan değerlendirmede gerçek altın oran şu şekilde ölçülür. Gerçek altın oran: (98x 70 x 100) х М, burada М boy (Cm)/166. Bu formülü uyguladığımızda örneğin; 150 cm boy için altın oran yaklaşık; 88x63x90 olduğu gibi, 180 santim için de: 106 x76 x108 olur.
" } ] }