{ "title": "Doğadaki Altın Oran", "image": "https://www.altinoran.gen.tr/images/dogadaki-altin-oran.jpg", "date": "19.01.2024 21:00:05", "author": "necmettin kılıç", "article": [ { "article": "
Doğadaki altın oran, yüce yaratıcı, alemleri hatasız bir sistem üzere yaratmıştır. Fersah da dünyada, canlı ve cansız varlıklarda, ibret verici bir düzen, iltizam, insanoğlunu hayran harikalıklar bulunur. DoğadakiAltın oran, dünyanın, dünya üzerindeki canlı ve cansız varlıkların yani tüm kâinat düzeninin oluşumunda yüce yaratıcının kullandığı orandır.

Tabiatta bir bütünün parçaları içinde izlenen, asırlardır sanatsal tüm alanlarda uygulanmış, uyum bakımından en olumlu ve geçerli sonuçları ortaya koyduğu sanılan matematiksel bir oran bağıdır. Tabiatta çarpıcı ve net örneklerine insan oğlunun bedeninde, deniz kabuklularında ve ağaç dallarında rastlanır.

Eflatuna göre bilinmeyen kozmik fiziğin şifresi bu altın orandır. Altın oranı dikdörtgenin boyunun enine olan oranı olarak açıklayanlar da vardır. İnsanlar bilimde, teknolojide ve günlük yaşamda altın oranı kullanmaktadırlar. İnsan olarak çevremizi gözlediğimizde bu oranın olduğunu görebiliriz. Bazı bilim insanlarına göre ise doğadaki altın oran Allah'ın tabiattaki bir mührü olarak dile getirilir. Dünyadaki en ufak mikroskobik varlıktan dev yapılara, büyük doğal varlıklara kadar tüm sistem de 1.618 oranı bulunur.

Doğadaki altın oran, eski Mısırlılarca bulunmuş, mimaride ve sanatsal alanlarda kullanılmıştır. Bakıldığında insan gözüne çok güzel gelen bir orandır. Altın oranla alakalı matematiksel bilgi ilk defa M. Ö 3. Yüzyıllarda Öklid'in Stoikheia (\"Öğeler\") isimli yapıt eserinde ortalama oran ismiyle kayda işlenmiştir. Elimizdeki verilere göre, bu bilginin tarihinin gerçekte Eski Mısır'da M. Ö. 3000 yıllarına kadar gittiği görülmektedir.

Doğadaki Altın Oranın Görüldüğü Yerler

Ayçiçeği: Ayçiçeğinin merkezinden dışa, sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayıları oranı altın oranı verir.

Papatya: Papatya çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.

İnsan Kafası: Her insanın kafası bir ya da birden fazla saç tellerinin çıktığı düğüm yerleri adı verilen nokta vardır. Bu noktadan çıkan saç telleri dik şekilde değil, spiral, bir eğri oluşturarak çıkmaktadır. Bu eğrinin eğrilik açısı bize altın oranı vermektedir.

İnsan Kolu: Vücudumuzun bir parçası olan kollar dirsek bölgesinden ikiye ayrılır. Bu iki bölün ayrı ayrı altın oranı verebileceği gibi, kolun tümünün yarısı da altın oranı vermektedir.

İnsanParmağı: Ellerimizdeki parmaklarınızın üst boğumunun alt boğumuna orantısı altın oranı verecektir.

Mısır Piramitleri: Mısır piramitleri doğadaki altın oranın en eski örneklerinden birisidir. Piramitlerin tabanının yüksekliğine oranı altın oranı vermektedir.

Mona Lisa Tablosu: Leonardo da Vinci'nin bu dünya ya nam salmış eserinin boyunun enine oranı altın oranı vermektedir.

Deniz Kabuğu: Deniz kabuklarında bulunan eğriliğin tanjantının bize altın oranı verdiği tespit edilmiştir.

Tütün Bitkisi: Tütün yaprak dizimindeki eğriliğin tanjantı altın orandır.

Eğrelti Otu: Tütün bitkisindeki özellik Eğrelti Otu'nda da geçerlidir.

Salyangoz: Salyangozun kabuğu düzleme aktarıldığında oluşan dikdörtgenin boyunun enine oranı altın orandır.

Mimar Sinan: Mimar Sinan'ın eserlerinin çoğunda da altın oran görülmektedir.

Kar Tanelerinde Altın Oran: Doğadaki altın oran, kristal yapılarda da görülür. Çoğunluğu gözlerimizle göremeyeceğimiz kadar küçüklerdir. Ama kar taneleri üstündeki altın oranı gözlerimizle görebiliriz. Kar tanelerini meydana getiren uzunlu kısalı dallar, çeşitli uzantıların oranı hep altın orandır.
" } ] }