{ "title": "Altın Oran Tarihçesi", "image": "https://www.altinoran.gen.tr/images/altin-oran-tarihcesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:04:06", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Altın Oranın Tarihçesi: Altın Oran, matematik ve fiziki evrende çok eskiden beri vardır. Ancak insanlar tarafından tam olarak ne zaman keşfedilip, kullanılmaya başlandığı belirsizdir. Leonardo da Vinci'nin günlüklerinde, insan ve doğayı birbiriyle iç içe kaynaştırma çalışması altın oran için bir dönüm noktası kabul edilir. Vitruvius Adamı çalışmasında, insan bedenindeki oranları gösteren (1492). Altın oran kuralı kullanmıştır.

Euclid (M. Ö. 365–M. Ö. 300), bir doğrunun 1.6180339 noktasında ayırmaktan \"Elementler\" adlı kuramında söz etmiş ve bunu, bir doğruyu aşırı ve önemli oranda bölmek diye adlandırır. Mısırlılar keops Piramidi'nin tasarlanmasında pi ve phi oranını kullandı. Yunanlılar, Parthenon'un yapımı için Altın Oran a uyarlamışlardır. Altın oranı, Yunanlı heykeltıraş Phidias'da kullanılmıştır. İtalyan Matematikçisi Leonardo Fibonacci, şu anda da kendi adıyla adlandırılan nümerik seriyi bulmuştur. 1509'da Luca Pacioli'nin yayımladığı İlahi Oran adlı bir çalışma için Leonardo da Vinci de resimler vermiştir. Bu kitabın içeiğinde, Leonardo da Vinci'nin yaptığı Five Platonic Solids (Beş Platonik Cisim) adlı resimler vardır. Bu resimler; birer adetten oluşan küp, Tetrahedron, Dodekahedron, Oktahedron ve Ikosahedronun resimleridir. Latince'de Altın Oran'ın karşılığını ilk kullanan kişi büyük bir olasılıkla Leonardo da Vinci'dir. Tablo ve heykellerinde düzen ve güzelliği elde etmek için Rönesans sanatçıları da sıklıkla Altın Oranı kullanmıştır. Leonardo da Vinci, Son Yemek adlı tabloda Hz. İsa ve havarilerin oturduğu masanın boyutundan, arkadaki duvar ve pencerelerine kadar her bölümünde Altın Oran'ı uygulaması buna güzel bir örnektir. Johannes Kepler (1571-1630), Güneşin etrafında dönen gezegenlerin yörüngelerinin eliptik yapısını keşfederek, Altın Oran tanımını: (Geometride 2 büyük hazine bulunur; birincisi Pythagoras'ın kuramı, diğeri ise doğrunun Altın Oran'a uygulanarak bölünmesidir). Bu oranı belirtmek için, bu oranı resmen kullandığı bilinen ilk kişi Parthenon'un mimarı olan Phidias'a ithaf ederek, 1900'lü yıllarda Amerika'lı matematikçi Mark Barr Yunan alfabesindeki Phi harfini kullandı. F harfi Fibonacci'nin ilk harfidir. Aynı zamanda Yunan alfabesindekine karşılık gelir.

Altın Oran Nedir? Matematik ile Fiziksel ortamda eskiden beri var olan, sanat eserlerinde, bütünün bölümleri içinde, uyum açısından en iyi boyutları verdiği düşünülen geometrik, sayısal bağıntıdır. Altın Oranın en küçük sayı değeri 1.61803'dür, Fi yani Φ'dir. Sembolü ile ifade edilir.

Eski Mısır ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, daha çok mimarlık ile sanat eserlerinde kullanılmıştır.

Altın Oran Tarihçesi, Önemi: İnsanlık, sanat ve bilim tarihi için altın oranı''nın inanılmaz bir görevi vardır. Evren ve yaşamı anlama konusunda, Phi, bizim için yeni ufuklar açmaya devam ediyor. 70'li yıllara kadar imkânsız olduğu kabul edilen, (Yüzeylerin beşli simetri ile katlanması) Altın Oran ile Roger Penrose, buldu. (İstatistikte Altın Oran) adlı (2014) kitabında, asimetrik dağılımı düzenlemek için, Altın Oran taban kullanılarak yeni bir ortalama ve sapma hesaplama stili tanımı yapılmıştır.
" } ] }