{ "title": "Altın Oran Mimarlık", "image": "https://www.altinoran.gen.tr/images/altin-oran-mimarlik.jpg", "date": "21.01.2024 13:25:21", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Altın oran mimarlık ve sanat gibi çeşitli bilim dallarında yararlanılmakta olan ve belli bir tutarlılık üzerine kurulu parçalar arasında bulunan uyumu yansıtmakta olan sayısal ve geometrik değerlere verilen bir tanımlamanın ismidir. İlk olarak Yunanlıların ve Mısırlıların mimari yapılarında, heykellerinde ve sanatsal alanlarında kullanmış oldukları bu oran, temel olarak bölünmüş olan bir bütünün iki parçasının yan yana getirilmesi ile diğer büyük parçayı oluşturması esasına dayanmaktadır. Bu oranın sayısal değeri ise 1,618 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Altın oran irrasyonel bir sayı olarak karşımıza çıkmaktadır, bu bakımdan Pi sayısı gibi yuvarlak bir hesap alınarak 1,618 sayısal değerinin bulunduğunu görebiliyoruz. Bu oranın gerçek değeri ise kısaca (1+(Kök)5)/2 olarak gösterilmektedir. Pi sayısı nasıl \"π \" şeklinde gösteriliyorsa, altın oranda hesaplamalar sırasında \"Fi\" yani \"Φ \" şeklinde gösterilmektedir. Böylece kurulan denklemlerde bu simgenin 1,618 olarak değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Özellikle doğuda pek çok canlıda ve yapıda görüldüğünü söyleyebildiğimiz altın oranın insanlarda ne zaman bulunduğu ve ne zaman kullanılmaya başlandığı bilinmemektedir. Altın oran mimarlık ve sanatta pek çok alanda kullanılmakla birlikte bu alandaki en ünlü eserin Leonardo da Vinci tarafından yapılan ve 1492 yılında tamamlanmış olan Vitrivius Adamı çalışması olduğunu görebiliyoruz. İnsan vücudunda bulunan altın oranı göstermekte olan eserde çıplak bir adamın iç içe geçmiş olan kolları ve bacaklarını açık ve kapalı şekilde tasvir edilmiştir.

Altın oran mimarlık söz konusu olduğu zaman ise Mısırlıların Piramitleri yaparken kullandıkları yönteminde altın oran benzeri bir sistem olduğu düşünülmektedir. Özellikle Keops Piramidi'ne bakıldığı zaman kare şeklinde bulunan tabanının ölçüsüyle üçgen şeklinde bulunan yüzeyine uygun olacak biçimde yuvarlak çizildiği zaman bu yuvarlakların büyüklüğünün birbirine eşit olduğu görülmektedir. Buda piramidin yapımı sırasında altın oran benzeri bir teknik kullanıldığını akla getirmektedir.
" } ] }