{ "title": "Altın Oran Fibonacci", "image": "https://www.altinoran.gen.tr/images/altin-oran-fibonacci.jpg", "date": "21.01.2024 18:35:56", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Altın Oran Fibonacci, İtalya'nın Pisa şehrinde doğmuş olan Leonardo Fibonacci, ünlü bir matematikçi olup Fibonacci sayı dizisinin sahibidir. Leonardo bu sayı dizisini bir problemi araştırırken buluyor ve bu diziye de kendi adını veriyor. Bu sayı dizisi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987. Diyerek ilerlemektedir. Bu sayı dizisinin özelliği ise her sayının kendinden önceki iki ardışık sayının toplamına eşit olmasıdır. Eğer bu dizideki sayıları kendilerinden önceki sayıya bölecek olursak bölüm süreli olarak 1,618 sayısına yaklaştığını göreceğiz. Bu rakamda bize altın oranı vermektedir. Bu sayı doğada birçok yerde aslında karşımıza çıkmaktadır. Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından bulunan bu sayı, genellikle mimaride kullanılmıştır. Geometrik olarak birbiri ile bağlantılı olan Fibonacci dizini ve altın oran sayısı arasındaki bağlantı ise dizindeki sayıların kendinden önceki sayıya bölümü ile her sayıda daha çok yaklaşmasıdır.

Altın oran fibonacci, bu sayının matematiksel yönünü inceledik. Şimdi gelin bir de doğadan örneklere bakalım. Alton oranın doğadaki örnekleri ise şunlardır:

Altın oran fibonacci, her yerde karşılaşabileceğimiz ve daha nice örneği bulunan altın oran sayısının mucizevi bir sayı olduğu görülmektedir. Sanat ve mimari dışında müzik, ekonomi vb. Dallarda da karşımıza çıkabilmektedir. Bu gizemli sayı biz gösteriyor ki açıkça doğayı yaratan ve var eden bir Tanrı'nın varlığı kesinlikle yadsınamaz. Allah'ın biz gönderdiği o kutsal kitapta da bir ayet bu konuyu bize kesin olarak açıklamaktadır. ' Onun Katında her şey bir miktar (Ölçü) iledir. ' (Rad Suresi, 8. Ayet)
" } ] }